Föreställningar

Föreställningar på Stadra Sommarscen

Föreställningar på Stadra Sommarscen

Här kan du läsa om de föreställningar som Stadra Sommarscen arrangerat genom åren. Information om kommande föreställningar finner du här.

Efter mitt eget huvud

År 2014 anordnade Stadra Sommarscen föreställningen Efter mitt eget huvud. Pjäsen, som utspelar sig under den svenska stormaktstiden på 1600-talet, handlar om adelskvinnan Agneta Horn.

Agneta föddes den 18 augusti 1629 i Riga och avled den 18 mars 1672 i Stockholm. Som dotter till fältmarsalk greven Gustaf Horn och Christina Oxenstierna, växte Agneta upp i en en av Sveriges, för tiden, mäktigaste och ståndaktigaste adelsfamiljer. Agneta är kanske mest känd för sin självbiografi Agneta Horns leverne som ger en unik skildring av stormaktstiden i Sverige under 1650-talet. Boken hör till ett av de första litterära verk som författats av en svensk kvinna och har därför en stor historisk signifikans.

Pjäsen hade premiär den 3 juli 2014 och pågick till den 17 augusti. Regissör var Johan Bernander medan Agneta Pleijel stod för manus.

Revykungen

Revykungen tillhör en av Stadra Sommarscens mest populära föreställningar. Här får publiken följa en teaterdirektör och hans skådespelarensemble i deras arbete att sätta upp en föreställning på Zätas revyteater i Bergslagen. Året är 1941, och med kriget ständigt närvarande, har teaterdirektören en stor utmaning framför sig att skapa en humoristisk revy som ska få publiken på andra tankar. Ett telefonsamtal gör att planerandet av uppsättningen får en oväntad vändning, och plötsligt är ingenting som det verkar längre.

Revykungen blandar vemod med en stor portion humor, och behandlar ämnen såsom glädje, drömmar, längtan och kärlek. Föreställningen var Stadra Sommarscens stora satsning sommaren 2013, och pågick mellan 29 juni – 11 augusti. Manus och regi stod Johan Bernader för.

Den fjärde rosen

Den 16 juni 2011, pågick föreställningen Den fjärde rosen. Pjäsen, som hade premiär året dessförinnan, blev en riktig succé varför man bestämde sig för en nypremiären år 2011.

Den fjärde rosen är baserad på verken Den allvarsamma leken samt Gertrud, båda skrivna av Hjalmar Söderberg. Föreställningen utspelar sig under 1910- och 1920-talets Paris, och handlar om det kända konstnärsparet Gertrude Stein och Alice B Toklas.

Gertrude Stein var en amerikansk författare, men är allra mest känd för sin imponerande konstsamling. Parets gemensamma hem utgjorde en central samlingspunkt för flera konstnärer och författare verksamma i Paris såsom Pablo Picasso, Henri Matisse och Ernest Hemingway. Stein hör till en av de mest framstående kulturpersonligheterna för hennes tid, och hade en mycket betydande roll i utvecklingen av modern konst och litteratur.

Den fjärde rosen är en pjäs som handlar om att aldrig ge upp – att drömmen är värd att kämpa för. Ämnen såsom invecklad kärlek, tro och hopp genomsyrar pjäsen som ger en intressant skildring av konströrelsen i det tidiga nittonhundratalets Paris. Johan Bernander stod för regi, och Gunilla Linn Persson manus.